Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pět jazyků lásky. Jaký je ten váš?

Staráte se o domácnost, trávíte čas s rodinou, ale protějšek vám tvrdí, že ho nemilujete? Třeba jste narazili na „sluchovce.” Kupujete dárky, ale odměnou je zklamání? Možná máte partnera, který by více ocenil fyzický kontakt... 

Jsem sluchový typ člověka. Mám ráda slova. Rychle se učím cizí jazyky. Bavím se slovními hříčkami. Také miluji hudbu. A recitaci. A divadlo, kde se skvěle kloubí verbální projev s emocionalitou. Dávám přednost knihám před filmy, protože v knihách nasávám bohatství slov a mnohem lépe se soustředím na dialogy. Ve vztahu je pro mě důležité, aby muž vyjadřoval náklonnost slovně - pochvaly, ocenění, laskavá slova... Naneštěstí jsem vždy měla partnera, který projevoval lásku tak, že mě zahrnoval dárky. Jen jsem se zmínila, že se mi něco někde líbí, nejpozději za pár dní jsem to měla doma. Ale nemusela jsem se ani zmiňovat. Květiny, čokoláda, knihy, šaty...Nebylo týdne, abych něco nedostala. A co teprv narozeniny nebo Vánoce! Vždy jsem dostala tak drahé dary, až mě polil studený pot při představě, že moje roztomilé dárečky ani z poloviny nedosahují peněžní hodnoty, kterou investoval partner. A to jsem mu přitom  jasně říkala, že mi nemá kupovat nic drahého, že o dárcích vztah není. Já mu totiž prokazovala lásku tím, že jsem ho stále chválila, povzbuzovala a každý den mu psala láskyplné vzkazy... Je jasné, že jsme oba fungovali v jiných komunikačních kanálech. Dokud jsme si to neujasnili, nerozuměli jsme si. Když jsme však navzájem poznali svoje potřeby, dokázali jsme se jeden druhému přizpůsobit a náš vztah to obohatilo. Jak to tedy s těmi komunikačními cestami je? Někdy se jim také říká jazyky lásky. Je jich celkem pět. Každý z nás přirozeně inklinuje k jednomu z nich nejvíce. Kde se poznáváte vy? 

První jazyk: Slova ujištění 

To jsem už naznačila výše na svém vlastním příkladu. Člověk orientován na slova bude hledat potvrzení lásky, a bude také sám lásku dokazovat, skrz verbální projev. Je to mistr ve skládání pochval a ocenění. „Tobě to tak sluší!”  „Udělals to perfektně.” „Jsi nejkrásnější žena/nejpřitažlivější či nejsilnější muž na světě.” „Děkuju, že jsi. Moc si tě vážím.” A tak dál, a tak dál... Slovně zaměření lidé strádají, když partner neopětuje jejich vyjadřování. Trpí pak pochybnostmi a mají tendenci opět použít slova, tentokrát však k podezřívavým otázkám: „Děje se něco?” „Ty mě nemáš rád?” Může se stát, že partner překvapeně opáčí: „Samozřejmě tě mám rád. Proč se ptáš?” 

„Protože to neslyším,” namítne sluchovec. Ale v tu ránu se mu uleví, protože právě dostal oklikou ujištění. Ovšem musel se nejprve zeptat. Partner sluchovce, který nepřikládá slovům až takový význam, může být zmaten a posléze taky unaven věčnými otázkami. Sluchově zaměřený člověk také silně prožívá hádky. Cokoliv vyřčeného na jeho adresu na něj má velký vliv. Není neobvyklé, že pokud na něj protistrana v afektu vychrlí věci, které by za normálních okolností nikdy nezazněly, sluchovec se urazí, stáhne a může vztah bez okolků ukončit. Slova jsou pro něj posvátná. 

Výhody: Tento člověk je velmi výřečný, bývá vtipný a bystrý. Výborný vypravěč, podporovatel a motivátor. Je to ten typ, který v zamilovanosti dokáže psát básně a donekonečna opěvovat krásu a jedinečnost svého protějšku. 

Nevýhody: Slova jsou symboly a mohou být zneužitelná. Slovně zaměřený člověk může mít tendence (byť nemusí) okouzlovat své okolí krásnými řečmi, ale „skutek utek.” Sluchovci také mohou sami často naletět jiným sluchovcům, kteří umí skvěle mluvit, ale to je vše, co do vztahu investují. 

Druhý jazyk: Dárky 

Tento jazyk byl také naznačen výše. Člověk tohoto typu prokazuje náklonnost tím, že své blízké zahrnuje hmotnou pozorností. Nemusejí to být v každém případě drahé dary. Někdy je to „jen” luční květina nebo cetka z tržiště. Darující věří, že když dává dar, ukazuje tím, jak na svého partnera myslí. Což je jistě pravda. Ne každý si při například při procházce vzpomene na to, že ten hrníček, který před chvilkou viděl ve výloze, by se manželce náramně líbil... „Dárkový typ” nehledí na praktičnost daru, jde mu o vyjádření citů. Proto může dojít k situaci, kdy koupí z objektivního hlediska naprostou zbytečnost. Pro něj to však bude důkaz náklonnosti, kterou chová k tomu, jehož obdarovává. 

Výhody: Tento typ je velmi štědrý a partner takového člověka má často pocit, že si žije jako v bavlnce. Co chce, to dostane. A většinou ještě spoustu věcí navíc.

Nevýhody: Darující může dary kompenzovat citovou neangažovanost nebo málo času. Často se vyskytuje mezi vysoce postavenými lidmi, kteří si tak doslova „kupují” lásku. Navíc v případě nedostatku financí je zde vysoké riziko zadlužení. A samozřejmě zde hraje roli i otázka vkusu darujícího a jeho partnera.  

Třetí jazyk: Pozornost

Tráví s vámi čas. Jezdíte spolu na výlety, chodíte do společnosti nebo jen tak sami doma koukáte na televizi. Je jedno, co děláte, hlavní je, že to děláte spolu. Přítomnost a pozornost - na to reagují lidé „hovořící” třetím jazykem lásky. Člověk fungující v tomto modelu bude chtít trávit s partnerem maximum času. Bude se také intenzivně zajímat o jeho rodinu a přátele .- to vše proto, aby mohl se svým partnerem všude být. I pro sebe také vyžaduje stejnou míru pozornosti. Společné vaření, zápis do kurzů tance, dovolená nebo řešení problémů - vše chtějí tito lidé prožívat dohromady. Společné zážitky jim navozují příjemné pocity blízkosti. Důvěřují partnerovi, který třeba vůbec nic neříká, ale sedí vedle nich a drží je za ruku. Naopak vyznání partnera, který se momentálně nachází na druhém konci planety, a do telefonu říká, že je miluje, je neuspokojí. Tím se třeba liší od sluchovců. 

Výhody: Společně sdílené zážitky navozují intimitu velice rychle. I překonávání překážek „v tandemu” je mnohem lepší (pokud se ti dva samozřejmě podporují). Ve dvou se to prostě lépe táhne. 

Nevýhody: Je zde určité riziko návyku a upnutí se na partnera, pokud ten jazykem pozornosti nehovoří. Pokud se najdou dva, kteří pozornost používají k vyjádření lásky, musejí si dávat pozor na „ponorkovou nemoc.” Občas je osvěžující strávit nějakou dobu o samotě nebo s jinými lidmi. 

Čtvrtý jazyk: Fyzický kontakt

Při rozhovoru vás vezme za ruku. Hladí vás ve vlasech a po tváři. Nejen sex, ale i líbání a mazlení jsou pro něj/pro ni důležité jako kyslík. Nevynechá jedinou chvíli, kdy se vás dotknout... Pokud v tom poznáváte svého partnera, partnerku nebo sebe, máte co dočinění s člověkem vyjadřujícím lásku skrz fyzický kontakt. Fyzická přítomnost je pro něj nezbytná. Avšak pozor: neplést s pozorností uvedenou výše! Jde o fyzickou přítomnost ryze fyzickou - tělesnou - erotickou - sexuální. Tento způsob vyjadřování proto vyvolává nedorozumění. Ženy si stěžují, že muž „myslí jen na to jedno” a muž se sžírá pochybnostmi že není milován. Důležité je uvědomit si, že mnohdy nejde ani o sex jako takový, ale o láskyplné dotyky, pohlazení, políbení... To často fyzicky naladěným lidem stačí k tomu, aby se cítili milováni. Ono to „hlavní číslo” taky nejde dělat vždycky a všude...  :-) 

Výhody: Takto zaměření lidé jsou většinou vysoce vášniví. Když se sejdou dva stejné typy, intenzita ve fyzickém náboji se rovná (téměř) velkému třesku :-) 

Nevýhody: Fyzická složka vztahu je velmi opojná a může docházet k tomu, že partner „řeší” problémy skrze sexualitu. Tím je ale fakticky neřeší, jen oddaluje. Méně temperamentní lidé mohou mít v tomto vztahu problém, mohou si připadat jen jako předměty partnerovy vášně. 

Pátý jazyk: Skutky služby

Tento člověk projevuje lásku pomocí praktických gest v každodenním styku. Uklizený byt. Vyměněná žárovka. Opravené auto. Uvařená večeře... A dalo by se pokračovat. Na první pohled to nemusí vypadat bůhvíjak romanticky a atraktivně. Ale ve své podstatě jsou to skutky vzájemnosti, které by ke každému vztahu měly automaticky patřit. Jen pro „služebně” zaměřeného člověka je to sám prostředek pro vyjádření lásky. Tím, že partnerovi pomůžou, něco pro něj udělají, něco zařídí, říkají „miluji Tě.” Většinou jsou velmi všímaví a vědí, co partner právě potřebuje. 

Výhody: Vztah s člověkem, který vyznává „skutky služby” se vyznačuje velkou praktičností. Ochota, spolupráce, snaha angažovat se v domácnosti...Velmi dobré atributy pro dlouhotrvající vztah. 

Nevýhody: Právě vysoký důraz na praktičnost může někdy vyvolat dojem, že je člověk nudný, nezajímavý, že „nedělá nic extra.” Pro romanticky založené typy bude vztah s tímto partnerem pravděpodobně skřípat. Avšak...existuje cesta ven. Kompromis se jmenuje. 

Kompromisy je nezbytné dělat v každém vztahu, na kterém nám dlouhodobě záleží. Lidé jsou různí, a to nejen z hlediska jazyků lásky. Byť je zřejmě znalost „komunikace lásky” jednou z nejdůležitějších věcí, které bychom měli o partnerovi znát. Jakmile to rozpoznáme nejen u partnera, ale i u sebe, můžeme nastavit způsob komunikace, který bude vyhovovat oběma. Vyhneme se tak nedorozuměním a zmatkům a budeme směřovat k intenzivnímu partnerskému vztahu, který je naplněn oboustrannou spokojeností a pochopením. No, avšak řeknu vám upřímně... Dokážu sice taky dělat kompromisy. Ale stejně bych nejraději narazila na podobného sluchovce... :-) 

A jak to máte vy? Souhlasíte se mnou? Máte jiné zkušenosti? Rozumíte si s partnerem nebo narážíte na komunikační bariéry? Pokud vás toto téma zaujalo, chtěli byste se o něm dozvědět něco víc a přečíst si konkrétní příklady z praxe, doporučuji knihu „Pět jazyků lásky” od Garyho Chapmana. 

Autor: Andrea Novotná | čtvrtek 14.4.2016 15:19 | karma článku: 20,07 | přečteno: 873x
  • Další články autora

Andrea Novotná

Vzkaz chvilkařům, kteří mne chtějí obracet na svou víru

Článek z minulého čtvrtka Proč už nejsem chvilkařkou vyvolal bohatou diskuzi. Během týdne jsem se střetla s tolika názory, až z toho šla hlava kolem. Jednu věc se však potvrdila: Chvilky? Díky, raději rozum

18.6.2020 v 17:08 | Karma: 43,58 | Přečteno: 2990x | Diskuse| Politika

Andrea Novotná

Proč už nejsem chvilkařkou

Tohle se mi nepíše snadno. Fakt ne. A jsem si vědoma, že určité lidi tím bodnu. Ale oni taky bodli mě... Vždy totiž zamrzí, když si nějaká skupina přivlastní právo na neomylnost a odsoudí a zavrhne ty, kdo mají jiný názor.

11.6.2020 v 17:12 | Karma: 49,16 | Přečteno: 41428x | Diskuse| Politika

Andrea Novotná

Vánoční transformace

Vánoce máme spojeny s láskou, rodinou a blízkostí. Jak to ale taky může dopadnout, když trávíte nejkrásnější svátky v roce sami?

4.1.2020 v 18:27 | Karma: 21,63 | Přečteno: 899x | Diskuse| Společnost

Andrea Novotná

O Mirkovi a zlatokopce

Aneb co všechno je chlap schopný udělat pro jednu ženskou... Tenhle příběh se stal mému kamarádovi.

21.7.2019 v 15:38 | Karma: 36,31 | Přečteno: 3500x | Diskuse| Společnost

Andrea Novotná

Černá labuť v nás

Možná jste ten film s Natalií Portman také viděli. Herečka za věrohodné ztvárnění hlavní role dostala Oscara...

23.6.2018 v 9:43 | Karma: 15,28 | Přečteno: 471x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6226x
Podnikám, jsem členkou ODS a studuji bezpečnostní politiku.

Zajímá mě svět, lidé, veřejné dění. Píšu, abych se podělila o názory, postřehy a dojmy. 

 

 

Seznam rubrik