Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DD

Velice podnětné téma. Nikdy jsem to nestudoval ale vím ze zkušenosti, že jsou dva tipy komunikace-vyjadřování. To první je přísně logické a to druhé- asociativní, básnické. Když se potkají , je to hotová katastrofa. Jeden má druhého za blbce. Píšu ze zkušenosti. Patřím totiž k té druhé skupině. A jak jí poznat? Libuje si v asonancích, neologismech, analogiích, slovních hříčkách, podvědomí je ve hře téměř neustále a výsledek bývá často mlhavý. Špetka dadaismu v každé větě. Pro vyjádření nějaké myšlenky je zapotřebí mnoho slov, velká slovní zásoba a hravost.Měl jsem tu čest prožít dětství s otcem z první skupiny. Horor na druhou. Ale jazyk, to není logika. Bylo by neveselo, truchlivo v takovém světě. Pište dál.

1 0
možnosti
Foto

Děkuji, Dušane :-) To jsme tedy stejná krevní skupina, mám to s tím vyjadřováním úplně stejně. Metafory, volné propojování, básnivý duch... Přijde mi, že však dnes je těžké (zejména v řadách mých vrstevníků) najít někoho, kdo miluje jazyk a hraje si s významy, skladbou vět, občas použije archaismus nebo vymyslí novotvar...Vždy potěší, když narazím na někoho, kdo také lne k tomuto vyjadřování. Díky :-)

0 0
možnosti
Foto

Řekla bych, že lidé spíše používají takové slovní obraty, jaké jsou v jejich prostředí obvyklé. Nevybírají je podle toho, zda jsou zaměření tak či onak (zrak, sluch, pohyb ... ostatně povšimněte si, že pohyb sám o sobě není smysl, nemá tedy s vnímáním jako takovým nic společného). Představte si třeba vzájemnou komunikaci lidí s "rozdílným komunikačním kanálem" na konkrétní téma ("Poslyš..."..."Vidím..."). Kromě toho některá slovní spojení jsou obvyklá, adekvátní termíny pro vyjádření účasti jiného smyslu ani neexistují. Značné disproporce objevíte také při snaze o doslovný překlad do jiného jazyka (což nemusí být možné právě proto, že v daném jazyce termín vyjadřující účast téhož smyslu neexistuje nebo znamená něco jiného).

Formulace ""Volba této dovolené je opravdu nejlepší, ale nebudu ti to předkládat. Sám máš dobrý úsudek a sám rozhodneš..." vůbec nezaručuje, že si dotyčný vybere právě dovolenou, označenou Vámi za nejlepší. Buď máte autoritu (nebo něco jiného, proč by měl Vašemu názoru dát přednost), takže se Vámi oslovený samorost sám rád přizpůsobí, nebo ji nemáte a on, pokud tam vyloženě sám nechce, prostě pojede jinam.

A tak by se dalo pokračovat dál a dál...

Škatulkování, ačkoliv je jistě atraktivní, protože nabízí zdánlivě jednoduchá řešení, není v zásadě k ničemu, ba dokonce může svádět na scestí, a to tehdy, přisoudíte-li sovislostem právě tu příčinu, která se Vám aktuálně do nějaké škatulky hodí, ačkoliv příčina je jinde (a často jde o souhru příčin).

Bohužel řada "objevitelů" se soustřeďuje pouze na potvrzování vlastních škatulek.....Obávám se, že je to i tento případ.

Na lidi na lidi buď cit mají nebo nemají. Pokud ho nemají, škatulky nepomohou.

1 0
možnosti
Foto

opr.: Lidi na lidi (po překopání věty jsem zapomněla smazat předložku)

0 0
možnosti

Zajímavé, doufám že z toho vznikne celý seriál.

Jen poznámka - "Klasickým příkladem smyslovce je vědec." neplatí, je sposta vědců, kteří se naopak řídí intuicí. To, že tu intuici pak musí podpořit důkazy, je věc jiná.

2 0
možnosti
Foto

Děkuju, bude pokračování. S tím vědcem díky za poznámku - myslela jsem to z hlediska těch důkazů, jak jste uvedl. Jinak samozřejmě, spousta vědců jsou intuitivní lidé :-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS