Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RT

Hm já bych byl s velkým obdivem k Nietzschemu opatrný.

Zapomněla jste zmínit, že rád provokoval a "bořil" hodnoty a jeho některé výroky jsou dost drsné, i když nepopírám , že se řadí mezi silné osobností Německa.

1 0
možnosti
Foto

Samozřejmě se nelze ztotožnit se vším. Například toto: "Nikoli spokojenost, nýbrž více moci, nikoliv mír, ale válku, nikoli ctnosti, nýbrž zdatnost. Slabí a nezdařilí mají vyhynout: toť první věta naší lásky k člověku. A má se jim k tomu ještě pomáhat." - je jasné, že to jsou velmi nebezpečné výroky. Na druhou stranu na jiném místě píše: "Nejlepším prostředkem, jak dobře zahájit každý den, je: pomyslet při probuzení na to, zda by nebylo možné udělat ten den aspoň jednomu člověku radost." A pak si vyberme :-) Proto je nejlepší přečíst ho celého a věnovat pozornost tomu, za jakých okolností to či ono psal.

0 0
možnosti
JR

J98a88n 59R96á14ž

15. 10. 2016 17:36

Karma!

To je úděl nevzdelanců, zkratkovitě posuzovat. A tak když měl Hitler rád Wagnera, musí být Wágner špatný, stejně tak jsou antikomunisté schopni odsoudit automaticky celé dílo Jean Paula Sartreho jen proto, že byl přesvědčený socialista.

Mimochodem: Taky se setkávám často s lidmi, kteří nechápou můj velký obdiv Machiavelliho politické filozofii jen proto, že jeho názory t.zv. humanistické elity většinou odsuzují.

5 0
možnosti
Foto

Také obdivujete Machiavelliho? To jsme dva, je to můj další oblíbenec. Co se týče Sartra, znám ho zkratkovitě, ale ráda se poučím a něco od něj přečtu. Myslím, že je to úděl filozofů: myšlenky se všelijak interpretují a upravují a nakonec je z toho často kočkopes. Viz Marx. Jeden známý přečetl celého Marxe, a když mi o něm vyprávěl, já zcela chápala, proč psal tak, jak psal - v kontextu doby to bylo naprosto pochopitelné. To, co se z něj stalo v průběhu let,už je věc druhá... Ovšem přiznám, že kdybych Marxe znala jen tak, jak se o něm většinou mluví, také bych měla sklon zkratkovitě posuzovat. Takže: učit se, učit se, učit se :-)

1 0
možnosti
MS
Foto

Diky za pripomenuti zajimaveho filosofa.

4 0
možnosti
VC

Zajímavého? Největšího!!

2 0
možnosti
KM

K39a26r35e15l 57M69a79s82e93k

15. 10. 2016 11:33

Krásný článek, já ho taky miluju.

1 0
možnosti
JS

Nietzsche byl úkaz na filozofickém poli, jeden z mých neoblíbenějších filozofů, moje první větší práce na škole :-)

2 0
možnosti
JZ

Tak ty reakce lidí Nietzscheho v úvodu článku jsou asi trošku vymyšlené kvůli kontrastu, řekl bych;-). Většina lidí, kteří by se dověděli o mé četbě Nietzscheho (pokud bych jim něco takového vůbec vykládal) by asi k tomuto filozofovi něřekla vůbec nic, protože o něm skoro nic neví. Myslím, že jsou jen dva typy lidí - ti co o něm nic neví a proto se k němu nijak nevyjadřují, a pak ti, co o něm něco ví (a pochybuju, že zrovna souvislost s Hitlerem), a tudíž by je četba Nietzscheho nijak nepřekvapovala už jen proto, že je to prostě významný myslitel a tím pádem asi nějakou hodnotu má.

1 0
možnosti
Foto

Víte, já jsem věřící člověk, a tak když ke mě někdo přijde domů a vidí, že mám Nietzscheho hned vedle Bible, tak se zděsí :-) Lidi ho mají spojeného hlavně s Hitlerem a náboženstvím, ale to je tak všechno, co o něm vědí. Přišlo mi však škoda se nepodělit o hlubší myšlenky. I když ne každého Nietzsche zaujme, měla jsem dojem, že na jeho jménu leží tolik balastu, že si zaslouží aspoň trochu očištění :-)

3 0
možnosti
Foto

Filosofickým vyvrcholením idejí glorifikujících vládní zásahy, tj. donucování prostřednictvím ozbrojených konstáblů, se stali Nietzsche a Georges Sorel. Oni vytvořili většinu sloganů, pod kterými se pak odehrávala řezničina bolševismu, fašismu a nacismu. Intelektuálové vyzdvihující rozkoš z vraždění, spisovatelé obhajující cenzuru, filosofové, kteří hodnotí velikost člověka podle jeho výkonů na bojišti, to jsou duchovní vůdcové 20. století. Jejich filozofie, to je takový "Korán" etatismu.

Oč lépe a mírumilovněji se čte mainstreamem opomíjený autor Fréderic Bastiat.

1 0
možnosti
  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6226x
Podnikám, jsem členkou ODS a studuji bezpečnostní politiku.

Zajímá mě svět, lidé, veřejné dění. Píšu, abych se podělila o názory, postřehy a dojmy. 

 

 

Seznam rubrik