Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Černá labuť v nás

Možná jste ten film s Natalií Portman také viděli. Herečka za věrohodné ztvárnění hlavní role dostala Oscara... 

Přiznám se, že když jsem ten snímek viděla poprvé před lety, opustila jsem sál kina už po půl hodině. Atmosféra filmu mě silně rozrušila. Nedokázala jsem poznat rozdíl mezi fikcí a realitou, pod povrchem jsem cítila velkou bolest. Nedávno jsem sebrala odvahu a na film jsem se podívala znovu v klidu domova. Tentokrát jsem děj sledovala analytickým okem a mnohem jasněji pochopila, o co ve filmu jde... 

Hlavní hrdinka, baletka Nina, tančí na prestižní newyorské scéně. V kolektivu panuje všudypřítomná rivalita. Uměleckým šéfem baletního souboru je dominantní Thomas Leroy. Vůči tanečnicím uplatňuje tvrdý dril. Nina je zcela oddaná práci, balet miluje. Je však tak soustředěná na vysoké výkony, že už jí nezbývá čas na nic jiného. Přátelství ani milostné vztahy nepěstuje. Je disciplinovaná a věří, že tvrdou prací a každodenním tréninkem dosáhne na vrchol baletní kariéry. Jednoho dne přijde Leroy s nápadem nastudovat Labutí jezero…

O hlavní ženskou roli je velký zájem. Hrdinka má nastudovat dvojroli – Bílou a Černou labuť. Jde o role zcela protikladné. Bílá labuť je něžná, křehká, nevinná. Černá labuť je symbolem lstivosti, smyslnosti a vášně. Pro tanečnice je to obrovská výzva, pro ambiciózní Ninu obzvlášť. Cítí, a Leroy jí to potvrdí, že je ideální adeptkou na Bílou labuť. Ovšem s Černou labutí je problém. Nina na tuto roli typově nesedí, Černou labuť neumí adekvátně zahrát. Leroy Nině navrhuje, aby v sobě odkryla temné stránky, popustila uzdu sexualitě, smyslnosti a svádění. Přecitlivělá dívka si s tím nedokáže poradit. Kvůli obrovskému nervovém vypětí tančí křečovitě. Tak moc se snaží, aby neudělala chybu, že je její projev nepřirozený, strojený, bez vášně.  Leroy používá různé způsoby, aby z ní požadovaný výkon dostal. Křičí, snaží se Ninu vybičovat drilem, chce se s ní vyspat… Nina reaguje stažením, rozrušením a pláčem.

Jednoho dne do baletního souboru přichází nová tanečnice, Lily. Představuje protiklad přecitlivělé Niny. Je to volnomyšlenkářka a porušuje pravidla. Kašle na rozcvičování, kouří v tanečních sálech a přísného Leroye bere s nadhledem. Ten je však dívkou uchvácen. Její spontánnost a neskrývaná sexualita je přesně to, co hledá ke ztvárnění Černé labutě.

Nina v Lily spatří konkurenci. Ve chvíli, kdy se poprvé dívá na její nespoutaný tanec, mihne se přes její tvář temný stín…  Co všechno je schopna udělat, aby roli získala?

Nina má problém se sexualitou. Zdrženlivý přístup k tělesnému uspokojení pramení v psychice - především v pošramoceném vztahu k sobě samé. Sebepoškozování není ve filmu vyjádřeno explicitně, jen v podobě jizev a škrábanců, které Ninu děsí. Divák, který se nezná na poli psychologie, může vnímat tyto „záhadné“ projevy jako nepochopitelnou součást mysteriózního dramatu. Avšak ten, kdo ví o problematice sebepoškozování, dokáže symboly rozklíčovat. Ninu přepadává úzkost, paranoia a vtíravé sexuální touhy. Určitě dobře znáte zkušenost, že když něco v životě popíráte, o to víc se vám to vrací. U Niny jde o potlačenou sexualitu a emoce.

Neexistuje nic takového jako „dobré a špatné emoce.“ Emoce prostě jsou. Díky nim reagujeme na život. Když jsou emoce dlouhodobě potlačovány nebo dokonce úplně chybí, vede to k vnějším i vnitřním problémům. Člověk má potíž porozumět druhým, prožívat vztahy, je odcizen i sám sobě. Společnost nás nutí dávat najevo spíše „dobré emoce“ jako je radost, štěstí, spokojenost… „Špatné emoce“ – smutek, úzkost nebo agrese bývají odsouvány.

V postavě Niny můžeme vnímat silně potlačenou agresivitu, nenávist a vztek, které se obracejí k ní samotné a postupem času i k jejím blízkým. Vyrůstá s matkou, která byla v mládí také baletkou. Nina je jediné dítě, dceruška, pro kterou se vzdala vlastní kariéry. Tuto skutečnost neopomíná Nině připomínat. Nejen touto manipulací drží Ninu v šachu, když ta se pokouší projevovat nezávislost… Matka by chtěla mít Ninu stále pod kontrolou. Pronásleduje ji telefonáty, nechce ji pouštět za zábavou, všetečně se míchá do dceřina milostného života – který však paradoxně právě jejím přičiněním stejně neexistuje. Nina vyrůstá v závislém vztahu, ve kterém nemůže psychicky dospět a integrovat stínové vlastnosti. 

Trefně je vyjádřena tato dětská podstata vztahu ve vizuálním ztvárnění Ninina pokoje. Ačkoliv je baletce přibližně kolem dvaceti let, její pokoj vypadá jako ložnice malé holčičky – růžové stěny, sladké povlečení, hrací skříňka…

Navenek Nina vypadá jako spořádaná slečna, uvnitř ale bojuje s démony. Ti se plně přihlásí ke slovu příchodem živočišné Lily. Nina se rozhodne zabojovat o životní roli. Rozhodne se svést Leroye. Když při pokusu o polibek šéfa kousne do rtu, objeví dosud nepoznanou sílu. Pudy, které nedokáže přesně identifikovat, touhy, které se derou na povrch… Nina je zmatená, Leroy – po prvotním šoku – spokojený. Konečně se jeho svěřenkyně projevila aspoň trochu jako nebezpečná potvora. Vypadá to, že by tu roli mohla zvládnout.

Nina poznává jiný svět, než jen baletní studio a dril. Opije se, zkusí drogy… To jí samozřejmě na psychické pohodě nepřidá. Objeví se bludy a ještě víc se rozjede paranoia. Má za to, že jí Lily opila naschvál, aby druhý den nepodala dobrý výkon… Nina v sobě objevuje dosud nepřiznanou odvahu a agresivitu, která se míchá s divokou sexualitou. Neví, co s takovou energií počít. Emoce, které dlouho ležely na dně duše, se chtějí projevit. Jak to však udělat bez (sebe)destrukce?

Vyostřují se konflikty s matkou. Ninu pronásledují děsivé představy, ve kterých ji její rodička chce zabít. Je to však právě Nina, kdo v koupelně schovává dlouhou železnou tyč… 

Film popisuje, jak se cítí člověk, který není vyrovnaný se svým stínem. Každý ho máme. Vlivem výchovy, společnosti a konvencí však často stín nepřijímáme. Neměli bychom být zlí, agresivní, neměli bychom si o ostatních myslet nic špatného, neměli bychom být unavení a slabí… Měli bychom se snažit vždy vyhovět, být milí, spokojení a výkonní. Jak dlouho lze tento stav vydržet? Pokud žijeme permanentně nastaveni v prvním režimu, potlačené emoce se v nás kupí jako v papiňáku. A jednoho dne hrnec může prasknout…

Lily pro Ninu představovala stín. Vše, co si Nina zakazovala – spontánnost, radost, sexualita, smyslnost – to byla Lily. Není divu, že Ninu provokovala – štvala a zároveň přitahovala. Při setkání s naším stínem máme často podobné pocity. Nezřídka nás nejvíc štvou lidé nebo emoce, které v sobě nepřijímáme. Pokud dokážeme přiznat, že jsme se potkali s něčím, co nám chybí, a pokud jsme ochotni se s tím seznámit a integrovat to, pak je to v pořádku. Pokud s tím ale začneme bojovat, je zle.

Nina se pokoušela temnou stránku poznat a ochočit. Nepodařilo se jí to. Jako vždy chtěla být dokonalá a neznala míru. Navíc byla sama. Nikomu se nesvěřila. Když na konci filmu Nina vraždí Lily, protože trpí utkvělou představou, že jí chce ukrást roli, vraždí ve skutečnosti sama sebe. Odtančí sice naprosto dokonalé představení, ale to je také to poslední, co vnímá… V touze po dokonalosti, v zoufalé snaze sehrát tu nejlepší roli v životě, se Nina zničí.

Černá labuť dokonale popsala, co se děje v duši člověka, který byl léta nucen žít jen napůl. Připomíná to paralelu s vězni v koncentračních táborech – po letech hladovění museli přijímat potravu po malých dávkách, protože rychlý přísun jídla by je zabil. A tak je to i potlačovanými emocemi. S velkou dávkou podávanou naráz si psychika nedokáže poradit a následky mohou být fatální.

Film znázorňuje nejen problematiku potlačených emocí, sexuality a perfekcionismu, ale i vztahové závislosti a ženské identity. Nebylo jistě jediným záměrem režiséra dovést diváky k psychoanalýze, ale nelze upřít, že příběh baletky Niny zanechá v duši stopu. Minimálně člověka donutí k zamyšlení, kde se nachází jeho vlastní stín...

Autor: Andrea Novotná | sobota 23.6.2018 9:43 | karma článku: 15,28 | přečteno: 471x
  • Další články autora

Andrea Novotná

Vzkaz chvilkařům, kteří mne chtějí obracet na svou víru

Článek z minulého čtvrtka Proč už nejsem chvilkařkou vyvolal bohatou diskuzi. Během týdne jsem se střetla s tolika názory, až z toho šla hlava kolem. Jednu věc se však potvrdila: Chvilky? Díky, raději rozum

18.6.2020 v 17:08 | Karma: 43,58 | Přečteno: 2990x | Diskuse| Politika

Andrea Novotná

Proč už nejsem chvilkařkou

Tohle se mi nepíše snadno. Fakt ne. A jsem si vědoma, že určité lidi tím bodnu. Ale oni taky bodli mě... Vždy totiž zamrzí, když si nějaká skupina přivlastní právo na neomylnost a odsoudí a zavrhne ty, kdo mají jiný názor.

11.6.2020 v 17:12 | Karma: 49,16 | Přečteno: 41428x | Diskuse| Politika

Andrea Novotná

Vánoční transformace

Vánoce máme spojeny s láskou, rodinou a blízkostí. Jak to ale taky může dopadnout, když trávíte nejkrásnější svátky v roce sami?

4.1.2020 v 18:27 | Karma: 21,63 | Přečteno: 899x | Diskuse| Společnost

Andrea Novotná

O Mirkovi a zlatokopce

Aneb co všechno je chlap schopný udělat pro jednu ženskou... Tenhle příběh se stal mému kamarádovi.

21.7.2019 v 15:38 | Karma: 36,31 | Přečteno: 3500x | Diskuse| Společnost

Andrea Novotná

Už je tady zas

Napadlo vás někdy, co by se stalo, kdyby se Adolf Hitler objevil v současnosti v Německu Angely Merkel?

23.9.2017 v 13:35 | Karma: 22,43 | Přečteno: 978x | Diskuse| Společnost

Andrea Novotná

Český krtek v CIA

„Kdo je Karel Köcher?" ptá se Daniela Drtinová v rozhovoru televize DVTV. Muž s přísnou vizáží a knírkem se usměje: „Někdy o tom přemýšlím sám..." Lze takovou odpověď věřit člověku, jehož povoláním byl život ve lsti a klamu?

26.6.2017 v 13:26 | Karma: 21,60 | Přečteno: 1023x | Diskuse| Společnost

Andrea Novotná

Andrej Nezničitelný?

O panu stále ještě vicepremiérovi a stále ještě ministrovi financí, se toho už napsalo hodně. Nebudu papouškovat „co" se stalo. Myslím, že stejně tak zajímavé, ne-li zajímavější, je podívat se, „jak a proč?"

9.5.2017 v 17:24 | Karma: 34,71 | Přečteno: 1632x | Diskuse| Společnost

Andrea Novotná

Mužští přátelé? Asi mě blbě genderově vychovali...

To je moje odpověď pokaždé, když se někdo podivuje těm několika věcem, které prý jsou „u ženy zvláštní." Na podobné téma jsem již psala, ale příhoda z minulého týdne mi zase připomněla, jak je ten svět a priori nastaven...

22.2.2017 v 10:33 | Karma: 28,08 | Přečteno: 1654x | Diskuse| Společnost

Andrea Novotná

Velká vlaková zpověď a Leningrad, jak ho určitě neznáte

Pokud cestujete, a nemusí to být ani daleko, jistě máte v rukávu pár příhod. Veselých, smutných i těch speciálních, které stojí někde „na pomezí." Lidé, jejich povahy a chování - toť nevyčerpatelný pramen zajímavostí a divů...

10.12.2016 v 14:58 | Karma: 24,70 | Přečteno: 771x | Diskuse| Společnost

Andrea Novotná

Holčičky z cukru a chlapečci z oceli?

Moje kamarádka má tříleté dítě, roztomilou holčičku. Nedávno jsem u ní byla na návštěvě a zpozorovala jsem zajímavý jev, nad kterým moje psychologická duše ještě dlouho bádala. Natálka by si „neměla hrát s autíčky."

14.11.2016 v 12:46 | Karma: 39,30 | Přečteno: 4312x | Diskuse| Společnost

Andrea Novotná

Paradoxní, ironický a nepochopený - seznamte se, Friedrich Nietzsche

„Ty čteš Nietzscheho? A proč? A tobě se to líbí? Víš, že ho měl rád Hitler? Ty jsi antisemita? Nebo nácek?" Tak většinou vypadají reakce lidí, když se dozvědí, že mým oblíbeným filozofem je Friedrich Nietzsche... Achjo.

15.10.2016 v 10:53 | Karma: 26,43 | Přečteno: 1870x | Diskuse| Společnost

Andrea Novotná

Histrionská osobnost a jeviště jménem život

Dříve se jim říkalo hysterici a tato porucha se připisovala pouze ženám. Nyní se nazývají „histrioni,” a víme, že pohlaví roli nehraje (i když ženy k tomu inklinují více). Emoce, afektivita, ovlivnitelnost... Když je toho moc...

29.6.2016 v 10:20 | Karma: 23,62 | Přečteno: 2478x | Diskuse| Společnost

Andrea Novotná

Jsem narcis, a kdo je víc?!

Dokážou být velmi okouzlující. Vtipní. Pozorní. A taky neskutečně chladní. Sebestřední. Arogantní. Svět je pro ně zrcadlo, ve kterém se odráží jen jejich vlastní osoba. A pokuste se jim odporovat! Zničí vás. Narcisové.

22.6.2016 v 10:29 | Karma: 26,32 | Přečteno: 4089x | Diskuse| Společnost

Andrea Novotná

Znáte „hraničáře?” A tím nemyslím strážce pohraničí...

V psychologii totiž existuje něco, co se nazývá „hraniční porucha osobnosti.” Kontakt s takovým člověkem nebývá zrovna snadný. Dala bych vám jedno doporučení: Zapněte si bezpečnostní pásy. Čeká vás pořádná jízda.

17.6.2016 v 11:48 | Karma: 35,16 | Přečteno: 14983x | Diskuse| Společnost

Andrea Novotná

Mám staršího partnera - no a co?

Patřím ke skupině žen, která je okouzlena staršími muži. Kdykoli to někde řeknu, dostane se mi potměšilého pohledu. Panuje představa, že vztah mladé krásné ženy a staršího zkušeného muže slepují peníze. Opravdu? Jen a pouze ne.

17.5.2016 v 16:21 | Karma: 38,55 | Přečteno: 8371x | Diskuse| Společnost

Andrea Novotná

Nietzschův Zarathustra - mudrc s nešťastnou duší

Tak pravil Zarathustra. S touto knížkou jsem prožila téměř „stockholmský syndrom” – zpočátku jsem si nemohla zvyknout, a pak jsem se zamilovala.

1.5.2016 v 17:02 | Karma: 25,74 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Společnost

Andrea Novotná

Palach, Toufar a Francouzi

Před pár dny jsem při návštěvě Prahy využila odpoledne k toulkám po jejích uličkách. Trochu jsem se ztratila na Vinohradech. Šla jsem spontánně, kam mě nohy nesly. A najednou jsem stála v Legerově ulici...

18.4.2016 v 9:11 | Karma: 24,81 | Přečteno: 623x | Diskuse| Společnost

Andrea Novotná

Nálada v zemi, odkud i uprchlíci prchají...

Nyní se přetřásá kauza skupiny iráckých křesťanů, které kousek za našimi hranicemi zadržela německá policie. „Účastníci zájezdu” byli odhaleni, ale rozhodli se požádat o azyl u našich západních sousedů.

4.4.2016 v 12:30 | Karma: 26,08 | Přečteno: 1982x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6226x
Podnikám, jsem členkou ODS a studuji bezpečnostní politiku.

Zajímá mě svět, lidé, veřejné dění. Píšu, abych se podělila o názory, postřehy a dojmy. 

 

 

Seznam rubrik